Tips Hadapi Peperiksaan “Last Minute Preparation”

ada juga yang jenis suka menangguh ulangkaji di saat-saat akhir. Sikap suka menangguh untuk menyelesaikan kerja, menjadi punca bagi sesuatu tugasan tidak dapat disiapkan mengikut waktunya, begitu juga dengan mengulang kaji pelajaran.

LAST MINUTE PREPARATION MENGHADAPI PEPERIKSAAN

1) Subject and Time Management

Baca dan semak betul-betul course outline dan semua topik yang ada untuk sesuatu subjek yang kita bakal duduki. Pastikan kita baca OBJEKTIF sesuatu topik. Selalunya, objektif ini diterangkan pada setiap awal topik atau kuliah. Kena faham betul-betul.

 

Make sure kita grab semua. Buat senarai. Kemudian, rancang apa cara dan bagaimana kita boleh habiskan ulangkaji dan menelaah semua topik.

 

Susun elok-elok. Bermula topik penting kemudian kepada topik kurang penting. Pada masa yang sama, check soalan-soalan peperiksaan yang lepas.

 

Dalam minggu terakhir menghadapi peperiksaan’ kira bilangan hari yang kita ada. Allocate-kan senarai tajuk atau topik dengan bilangan hari yang ada. Contohnya, tiga tajuk atau topik dalam masa satu hari. Ikut jadual secara berdisiplin. Kalau kita buat jadual dan rancang, tetapi kita tak ikut pun jadual revision kita ini, ini namanya ‘bodoh sombong.’

 

Kalau betul masa kita singkat dan kita sudah tetapkan kita perlu menyelesaikan ulangkaji tiga topik dalam masa satu hari, janganlah kita bermalasan, ‘mengelat’ dan main-main sehingga menyebabkan kita kerugian masa dan hanya mampu menyiapkan ulangkaji untuk satu atau dua topik sahaja.

2) Jaga Kesihatan dan Pastikan Ada Rehat

Makan minum perlu dijaga. Kalau selalunya kita makan dua kali sehari, cubalah untuk kekalkan rutin ini. Ada masanya apabila kita ubah rutin ini secara mendadak, badan akan jadi lesu dan mudah penat. Sedangkan kita perlukan tubuh yang bersedia untuk ‘bekerja’ dan minda yang fresh untuk mengutip segala ilmu yang kita mahu ulangkaji.

 

Minum banyak air kosong. Air putih, bukan air manis (bergula). Ada orang suka minum coffee (caffeine) supaya boleh berjaga malam. Saya? Saya amalkan minum air suam dicampur sesudu madu apabila saya mahu berjaga malam. It works for me to stay awake. Bolehlah cuba. Sebab saya elak kafein. Itu sahaja.

 

Akal kita ada kapasiti tertentu. Jadi, jangan berterusan study sepanjang hari tanpa berhenti rehat. Menghadap buku selama tiga jam secara berterusan won’t get you anywhere. Otak kita akan penat dan exhausted. Akhirnya, tak dapat memproses informasi dan knowledge yang kita cuba ‘sumbat.’

Belajar untuk 50 minit, kemudian berhenti rehat lebih kurang 5 hingga 10 minit. Kemudian, sambung belajar semula untuk 50 minit atau 1 jam. Kemudian, rehat sekejap, dan sambung belajar lagi. Berehat SEKEJAP sahaja. Kalau tidur selama 2 jam itu tidak dikira rehat, tapi ‘kurang asam.’

3) Jangan Panik, Tetapi Banyakkan Bertenang

Kita sendiri tahu kita tak punya banyak masa untuk study. Jadi, worrying or panicking tidak bermanfaat untuk keadaan sebegini. Tenangkan diri. Ambil wudhuk dan tunaikan solat sunat taubat dan solat sunat hajat. Minta pertolongan daripada Allah SWT. Saya suka amalkan berselawat. Dengan selawat, jiwa rasa tak kelam-kabut. Ada keberkatan yang menyelinap dengan cepat ke jiwa. Cubalah!

4) Hubungi Ibu Bapa

“Umi, Alang nak exam minggu depan. Doakan Alang ye.” Apabila saya dengar kawan saya call ibu dia sebelum peperiksaan, saya rasa sangat terinspirasi.

 

Terus saya telefon ibu bapa saya juga. As we already know, doa ibu dan ayah amat mustajab. Minta ibu bapa kita doakan kita dapat menjawab exam dengan tenang dan akhirnya berjaya cemerlang. Jangan malu nak minta ibu bapa kita doakan kita.

5) Jangan Bincang Apa-apa Sebelum Masuk ke Dewan Peperiksaan

Ada orang suka discuss nota dan tajuk pelajaran sebelum masuk ke dewan peperiksaan. Saya tak suka. Saya lebih prefer untuk bertenang dan tidak berbincang apa-apa sebelum exam. Bukan apa, kadang-kadang perbincangan itu tidak membuahkan apa-apa kerana minda kita sudah tidak bersedia lagi untuk menerima apa-apa input akhir.

 

Sebaiknya semasa melangkah masuk ke dewan, berdoalah. Moga Allah SWT permudahkan urusan exam kita.

Baca Artikel Lain

01

PERSEDIAAN MENDUDUKI PEPERIKSAAN

02

5 TIPS DARIPADA IR. MURSYIDI BANTU ANDA LULUS CEMERLANG DALAM API EXAM

03

Tips Untuk Menghadapi Peperiksaan Di Universiti

error: Content is protected !!