13 Perkara yang Perlu diketahui Sebelum ke Universiti

Mempersiapkan diri sebelum menapakkan kaki ke universiti baru, timbul di fikiran para pelajar, apakah yang harus dipersiapkan agar dapat mengharungi hari-hari di universiti dengan baik dan tersusun? Dan banyak lagi persoalan lain yang timbul dibenak fikiran para pelajar. Di sini suka untuk saya kongsikan 13 perkara yang perlu anda tahu sebelum melangkah ke universiti.

13 perkara yang perlu anda tahu sebelum melangkah ke universiti

1) cepat dan pantas dalam membina hubungan dan jaringan persahabatan

Sebagai mahasiswa yang unggul dan cakna, anda perlu cepat dan pantas dalam membina hubungan dan jaringan persahabatan dengan penuntut yang lain atau senior lepasan sekolah yang sama yang sudah berada di universiti tersebut. Cuba untuk mempraktikan amalan saling bertukar pendapat dan fikiran tentang alam baru yang akan diharungi. Dalam dunia teknologi masa kini, ‘whatsapp’ adalah satu medium yang paling mudah dan pantas untuk mengumpulkan ahli yang sama-sama membuat persiapan untuk ke menara gading. Melalui medium ini para pelajar dapat saling bertukar pandangan, berkongsi pengalaman dan sebagainya.

2) membuat kajian atau mengumpulkan maklumat tentang latar belakang universiti

Siswa dan siswi perlulah membuat kajian atau mengumpulkan maklumat tentang latar belakang universiti, visi dan misi dan mengambil tahu berita berkaitan universiti seperti pencapaian, kejayaan universiti dalam melahirkan mahasiswa minda kelas pertama dan sebagainya. Perkara ini penting untuk mendapatkan gambaran awal tentang universiti sekaligus menjadikan pelajar bersemangat untuk menyahut cabaran dalam merealisasikan visi dan misi universiti tersebut.

3) peka tentang prosedur pendaftaran universiti

Sebagai mahasiswa juga anda harus peka tentang prosedur pendaftaran universiti. Para pelajar akan mendapat surat tawaran universiti yang mana akan dilampirkan bersama surat dan borang yang harus diisi dan perlu dihantar semasa hari pendaftaran. Para pelajar harus teliti dalam membaca borang-borang tersebut supaya dapat melaksanakan dan mengikuti kesemua arahan dan peraturan yang telah ditetapkan oleh universiti.

4) cakna prosedur dan syarat pinjaman

Kebiasaannya siswa dan siswi di IPTA mahupun IPTS akan memohon pinjaman atau biasiswa seperti JPA, MARA, BANK RAKYAT, PTPTN dan sebagainya. Oleh itu, anda harus cakna prosedur dan syarat pinjaman atau biasiswa tersebut dari sudut kelayakan akademik, tempoh pinjaman atau biasiswa dan semua yang berkaitan.

Untuk pelajar yang melepasi kelayakan mendapatkan biasiswa, bolehlah memohon biasiswa JPA, MARA atau sebagainya dan bagi pelajar yang tidak bernasib baik, masih ada lagi peluang untuk mendapatkan pinjaman PTPTN, zakat dan pinjaman atau biasiswa dari yayasan negeri masing-masing. Pelajar harus mendapatkan informasi terkini berkaitan pinjaman dan biasiswa dan harus bertindak cepat dan pantas sebelum tarikh tutup penghantaran borang.

5) mengambil tahu dan cakna tentang kelab atau persatuan mahasiswa

Memori manusia lebih mudah mengingat imej daripada perkataan ataupun fakta-fakta. Sebagai contoh, lebih mudah untuk kita ingat apabila kita melihat gambar seekor kucing putih berbelang kuning, ekor kembang berwarna kuning sepanjang lebih kurang 15 cm, bermata hijau, berbulu panjang, telinganya tinggi dan lain-lain daripada dengan saya bercerita kepada anda sifat kucing tersebut ataupun dengan anda membaca tulisan saya di sini berkaitan kucing tersebut.
Ini bukan hanya mudah terutamanya untuk mengingati fakta, tapi juga tidak mustahil ianya boleh digunakan untuk mengingati sesuatu mekanisma perbuatan atau gerak kerja sistem. Saya dahulunya gunakan teknik ini ketika belajar untuk mengingat fakta-fakta anatomy tubuh badan manusia. Anatomy tubuh manusia sememangnya sangat kompleks ditambah lagi dengan nama-nama setiap organ dan tisu-tisu dalam badan manusia ini dinamakan dalam bahasa latin, ini membuatkannya lebih susah untuk dihafal. Saya selalunya akan lukiskan kembali bahagian tubuh yang saya cuba untuk hafal tersebut dalam rajah skema yang sangat ringkas diatas kertas A4, kemudian saya akan cuba untuk mengimbas kembali buku anatomy saya berserta gambar rajah skema saya di sebelah. Bila saya membaca teks buku anatomy tersebut, kali ini saya cuba untuk gambarkan rajah skema tersebut dalam minda saya, sambil baca sambil buat connection kepada rajah skema tersebut (dalam kepala), dan alhamdulillah ianya lebih mudah melekat dalam memori saya daripada hanya membaca teks buku sahaja.

6) merujuk senior

Perkara yang paling penting di universiti adalah menuntut ilmu. Pelajar dinasihatkan untuk merujuk senior untuk mendapatkan buku, nota dan lain-lain. Merujuk senior adalah satu tindakan yang bijak supaya dapat memberi gambaran awal tentang bidang yang diambil dan subjek-subjek yang akan dipelajari. Kebanyakan pelajar yang enggan merujuk akan mengalami kesusahan disaat mendaftar subjek yang akan diambil untuk semester tersebut, mengalami kekeliruan dalam memilih subjek dan mengimbangkan antara subjek tahap susah dan senang. Keperluan merujuk adalah tinggi bagi mahasiswa yang baru menapak di alam universiti.

7) peraturan dan undang-undang

Peraturan dan budaya universiti juga perlu menjadi perhatian para pelajar. Sepanjang berada di universiti, mahasiswa terikat dengan peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan. Selain itu, anda juga perlu mendapatkan gambaran awal tentang budaya universiti tersebut dengan bertanya kepada rakan-rakan, para senior atau melawat dahulu kawasan universiti. Hal ini penting supaya para pelajar tidak mengalami ‘culture shock’ atau kejutan budaya apabila memasuki universiti tersebut.

8) mengenali tokoh pelajar akademik dan kokurikulum

Sangat penting untuk mengenali tokoh pelajar akademik dan kokurikulum di universiti tersebut supaya dapat meransang para pelajar untuk bersungguh-sungguh dalam mengimbangkan akademik dan kokurikulum. Motivasi dari orang yang berjaya harus diambil untuk mengekalkan momentum dalam pencarian ilmu dan pengalaman di universiti.

9) mengambil tahu cara jimat perbelanjaan di universiti

Dalam situasi ekonomi sekarang, mahasiswa diingatkan untuk mengambil tahu cara jimat perbelanjaan di universiti. Sebagai contoh, pelajar harus membuat perancangan perbelanjaan harian, mingguan dan bulanan supaya dapat menjauhi pembaziran dan dapat menguruskan wang dan perbelanjaan sebaik mungkin sepanjang berada di kampus.

10) mempersiapkan diri dengan akhlak dan tingkah laku yang mulia

Sahsiah pelajar juga harus dititikberatkan. Pelajar perlu mempersiapkan diri dengan akhlak dan tingkah laku yang mulia sebelum menjejakkan kaki ke menara gading. Tan Sri Dr Rais Yatim yang merupakan Penasihat Kerajaan dalam Hal Ehwal Sosial dan Kebudayaan dan juga Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia menyatakan di dalam Akhbar Sinar Harian pada tahun 2014, beliau menyebut “Graduan yang berilmu tetapi tidak berbudi bahasa hanya menjadi sia-sia kepada pembangunan negara”.

 

Akhlak mahasiswa penentu kepada kegemilangan tamadun satu-satu bangsa kerana andalah bakal pewaris tampuk pimpinan negara. Masa depan negara berada ditangan anda!

11) Jauhilah rakan-rakan yang mencuba mempengaruhi anda ke lembah negatif

Jauhilah rakan-rakan yang mencuba mempengaruhi anda ke lembah negatif sebaliknya banyakkan membina jaringan persahabatan dengan rakan mahasiswa yang baik dan berakhlak mulia supaya pelajar terdorong untuk melakukan kebaikan.

 

Menjadi mahasiswa yang unggul dan banyak berkhidmat untuk masyarakat juga perlu menjadi azam dan tekad dalam diri setiap mahasiswa. Menjadi mahasiswa yang unggul yang memiliki pemikiran kelas pertama harus menjadi cita-cita setiap jiwa mahasiswa dan mahasiswi.

12) mendengar dan menghormati pandangan orang lain

Penting untuk mendengar dan menghormati pandangan orang lain serta berdebat dengan cara positif. Menjauhi gejala “minda bawah tempurung”, berjiwa besar dalam menempuh segala cabaran dan rintangan semasa menuntut ilmu dan berusaha semampu mungkin untuk berkhidmat untuk masyarakat di luar. Tiada gunanya menjadi mahasiswa yang bijak, tetapi tidak mampu memberi sumbangan kepada masyarakat.

12) melakukan perubahan yang positif

Masyarakat sangat mengharapkan mahasiswa untuk melakukan perubahan yang positif dan membawa gelombang baru kepada ummah. Ketika di universiti, mahasiswa perlu aktif melakukan kerja khidmat masyarakat melalui program-program yang dianjurkan oleh persatuan di universiti-universiti masing-masing. Mahasiswa yang mempunyai bakat dalam penulisan juga boleh menghasilkan artikel atau buku untuk menjadi rujukan masyarakat yang dahagakan pengetahuan dan sebagainya.

Selain itu, mahasiswa juga berpeluang untuk menyertai aktiviti “street dakwah” yang dianjurkan oleh persatuan atau NGO seperti Hidayah Centre dan lain-lain. Prinsip ”sebaik-baik manusia adalah yang memberi kebaikan kepada yang lain” perlu digenggam erat oleh semua mahasiswa dan mahasiswi.

Akhir kata

saya menyeru kepada semua bakal mahasiswa dan mahasiswi yang akan melangkah kaki ke menara gading untuk mempersiapkan diri dengan sebaiknya. Anda adalah harapan bangsa, tiang agama dan negara.

Tahniah diucapkan kerana berjaya menempatkan diri di universiti seluruh Malaysia. Pelbagai dugaan dan cabaran akan ditempuhi nanti. Hadapilah dengan hati dan jiwa yang besar!

Baca Artikel Lain

01

7 cara fokus dalam belajar: Rahsia jadi pelajar terbaik

02

Cara Mudah Menghafal

03

11 rahsia mengingati sesuatu perkara dengan mudah

error: Content is protected !!